03.10.2018
Calamari umpluți
Astăzi călătorim în Grecia cu o rețetă clasică grecească de calamari umpluți.
600 g calamari curățați (din magazinele Ocean Fish)
2 cepe
5 linguri de ulei
1 cățel mare de usturoi
60 g șuncă
75 g orez cu bobul lung
200 ml vin alb
2 linguri stafide
1/4 legătură pătrunjel
1 lingură de făină
300 g sos de roșii
sare, piper, dafin
1. Se taie 1 ceapă cubulețe și se călește în 3 linguri de ulei. Când ceapa este călită se adaugă sosul de roșii, sare, piper, 2 foi de dafin; se mai fierbe la foc mic încă 10 minute. Se dă deoparte și se acoperă.
2. Se fierbe orezul pe jumătate cu puțină sare. Se taie tentaculele și șunca în bucățele mici (0,5 cm). Se toacă mărunt pătrunjelul. Stafidele se taie în sferturi.
Se încinge restul de ulei și se călește a doua ceapă tăiată cubulețe cu usturoiul zdrobit. Se adaugă șunca și tentaculele și se lasă să se prăjească puțin. Aveți grijă să nu se ardă. Se adaugă orezul scurs, stafidele și pătrunjelul. Se dă drumul la cuptor la 180`C.
Se umplu calamarii, având grijă să nu-i umpleți până la refuz. Se dau prin făină și se rumenesc în tigaia de teflon. Într-o tavă se aranjează calamarii și se acoperă cu sosul de roșii pregătit mai devreme. Se dă la cuptor aproximativ jumătate de oră. Se servesc alături de o garnitură de orez simplu.